counters

петак, 25. јануар 2013.

Још један талас насиља на Косову: На удару српска гробља, цркве и куће

KPAN-KSAM четвртак, 24 јануар 2013 12:29



Најновија збивања на Косову и још један талас насиља и скрнављења споменика на православним гробљима, нажалост потврђују претходне наводе КСАМ-а о проблемима српске и осталих невећинских заједница да нису пожељни на овим просторима, али и на најгори могући начин показују сву тежину њиховог положаја на Косову. Последњи догађаји упозоравају  да константно  постоји велика опасност за  ескалацију етнички и верски мотивисаног  насиља, али указују и на  неспремност како институција на Косову, тако и међународне заједнице да адекватно  и одлучно реагују и спрече овакве инциденте.
КСАМ подсећа да је до сада, за неколико дана у више места широм Косова поломљено и оштећено више од 150 надгробних споменика на православним гробљима, запаљено је и обијено неколико кућа у повратничким селима, а на удару су поново биле и цркве. Два Албанца пуцала су на жену у Осојану, а пуцано je и на зграду општине  Исток.  Косовско стратешко акциона мрежа је путем својих саопштења више пута изражавала бојазан и стрепњу да врло лако може доћи до ескалације насиља над припадницима српске заједнице на Косову, апелујући  најпре на косовску полицију и српске политичаре који директно учествују у извршној власти на Косову, да заштите и спрече репресију над Србима. Наглашавамо да скрнављења српских светиња и гробаља трају већ годинама, па се за овакву ситуацију најмање могу тражити оправдања или поводи због тензија у Прешеву.
На жалост представници Самосталне либералне странке, нису успели да својим залагањем спрече ситуације у којима се вршило насиље над њиховим  сународницима. С обзиром на то су  они саставни део извршних органа власти и институција, позивамо их да почну максимално да користе свој утицај и позиције у органима власти и  да  конкретним потезима побољшају  положај Срба на Косову.  КСАМ позива Европску комисију да заштити верску и културну баштину Срба на Косову и да спречи њено систематско уништавање.
С друге стране, Косовска полиција је опет била неми посматрач и  није се показала ефикасном и професионалном. Због изостанка акције спречавања рушења споменика страдалима у Другом светском рату у Витини, суспендовано је  пет КПС припадника, укључујући и командира станице полиције. КСАМ поздравља суспензију  полицајаца, али и инсистира да се читав поступак на томе и не заустави, као што се раније дешавало. КСАМ  инсистира и  на покретању кривичног поступка, откривању налогодаваца  и осуди свих лица која су идентификована на снимку приликом рушења поменутог споменика жртвама фашизма у Витини.

Апелујемо на колеге из  албанског цивилног друштва да не  толеришу насиље над својим комшијама Србима, да јавно  осуде вандалско  понашање и реагују  против безакоња и насиља које се свакодневно спроводи над  мањинским  заједницама на Косову. КСАМ поздравља једногласну међународну осуду вандалских напада и рушења надгробних споменике на српским гробљима  на Косову  и захтева  да се што пре спроведе истрага и  хапшење одговорних.

Неопходно је  да се православна гробља заштите од даљег уништавања, врате у пређашње стање, као и да се надокнади нанета штета, а од надлежних институција у Приштини захтевамо да донесу и спроведу неопходне мере по том питању.  Уједно  позивамо наше суграђане,  косовске Албанце, да спрече сваки даљи чин насиља и вандализма и раде заједно са нама на изградњи мултикултуралног и демократског европског друштва, јер је евидентно да последњи немили догађаји, не воде Косово у том правцу.

Нема коментара:

Постави коментар